fbpx


ПРОКТОЛОГІЯ

ТРІЩИНА ЗАДНЬОГО ПРОХОДУ

Тріщина заднього проходу – дефект слизової оболонки.  Це захворювання частіше вражає жінок молодого і середнього віку, у чоловіків буває рідше, у дітей зустрічається дуже рідко.

Анальна тріщина в стадії загострення приносить хворому не тільки дискомфорт, але і сильні болі, які заважають нормальному спорожненню кишечника і ведення звичного способу життя. Тріщини прямої кишки, є поздовжні розриви, виразкові або ерозивні ураження слизової ануса. Вони бувають різної форми: овальної, витягнутого трикутника, довгастої. Також відрізняються розмірами: від 0,5 до 2,5 см. Буває, що тріщини з’являються як самостійне захворювання незалежно від того, чи є у хворого геморой.

Причин утворення тріщин досить багато.   Тут виділяють такі передумови: тривалий запор або хронічний пронос; малорухливий спосіб життя; хронічний або гострий геморой; зловживання алкоголем і пристрасть до гострої їжі; механічна травма стінок слизової; важка фізична праця, підняття важких предметів; деякі захворювання шлунково-кишкового тракту.

Щоб не спровокувати у себе подібні проблеми, людина повинна захистити себе від наведених вище ситуацій.

Хірургічне лікування

Коли консервативне лікування тріщини заднього проходу не допомагає, виникає потреба в оперативному втручанні.

Існують два види висічення анальної тріщини: класичне висічення; малоінвазивні методи: електрокоагуляція, електрорадіохірургіческая коагуляція і лазерна хірургія. Обидва методи не вважаються складними і тривають не більше 15 хвилин. Від особливостей захворювання і стану пацієнта залежить, де вона буде проходити: в стаціонарі або поліклініці, під місцевою анестезією або під наркозом.

Підготовка до операції включає здачу аналізів, консультації фахівців, дотримання дієти за 2 дні до операції, очисні клізми перед операцією і гігієнічні процедури.

Оперативне втручання показано при відсутності позитивного ефекту лікування консервативними методами більше двох тижнів і при хронічних тріщинах заднього проходу. Тріщина з гострої форми переходить в хронічну, якщо її не лікувати або лікування не принесло результатів.

Операція по видаленню призначається при ускладненнях: гнійне запалення.

Операція протипоказана пацієнту під час масивної кровотечі – його необхідно зупинити медикаментозно і потім тільки приступати до операції.

Не рекомендується робити операцію по видаленню тріщин під час інфекційних або вірусних захворювань, при деяких шкірних ураженнях.

Процес проведення процедури.

Залежно від типу висічення принципи її проведення можуть суттєво відрізнятися. Тут можна розглянути наступні аспекти:

Класична схема операції – робиться така операція поетапно. Спочатку хворому дається загальний наркоз, щоб уникнути больового шоку. Потім розтинають сфінктер ануса для вільного проходження калу і нормального загоєння рани. Надалі хірург січуть краю тріщини і видаляє грануляції на її дні, при цьому рана залишається відкритою. Через 5-6 днів рана зарубцьовується, в процесі чого присутні післяопераційні болі.

Єлектрокоагуляція – це процес припікання тканин діатермічним струмом із застосуванням високих температур. Завдяки приладу, тканини тріщини иссекаются і тут же припікаються розсічені судини. Тому кровотеча при цій операції відсутня, внаслідок чого не залишаються грубі рубці.

Єлектрорадіохірургічна коагуляція – більш популярна операція, ніж попередня. Робиться вона за допомогою високочастотних радіохвиль. Пучок хвиль направляється на ділянку тріщини, в результаті їх впливу в тканинах створюється опір, що супроводжується «вибухом» всередині клітин і виділенням теплової енергії. Це тепло і розтоплює патологічну тканину тріщини. Операція триває недовго, абсолютно безкровна, відзначається мінімальне пошкодження тканин, що призводить до швидкого загоєнню і немає післяопераційного болю.

Лазерна хірургія – це вплив на уражені тканини тріщини лазерним променем. Пучок лазерного світла, спрямований на тканини тріщини, коагулює білок і відбувається усунення дефекту ділянки. Операція проходить амбулаторно, триває недовго, але можливі появи тріщин повторно.

Вибір процедури залежить від підсумків обстеження хворого. Так, фахівець на підставі результатів обстеження може запропонувати хворому можливі варіанти.

Реабілітація після операції

Незалежно від обраного методу, всі вони добре переносяться хворими і не мають істотних протипоказань.

Але обов’язковою для всіх є післяопераційне консервативне лікування.

Реабілітація після видалення тріщини прямої кишки допоможе швидкому загоєнню і виключить запальні процеси.

Післяопераційні болі лікарі рекомендують знімати за допомогою анальгетиків і заспокійливих ванн.

Особливу увагу необхідно приділяти харчуванню, особистої гігієни та дотримання режиму, який рекомендує лікар. Важливо встановити режим спорожнення кишечника, щоб стілець був щоденний і, найкраще, ранковий. Для цього слід включати в раціон харчування кисломолочні продукти, рибу, птицю, м’ясо.

Молоко не вживати – воно може привести до розладу кишечника.

На третій день після операції рекомендується їсти печені яблука і відварені овочі, тому що організму потрібно клітковина для профілактики запорів. Свіжі фрукти без кісточок можна вживати через 2 тижні після операції.

Протягом двох місяців заборонено до вживання все гостре, копчене, пряне і алкоголь. Відмовитися від клізм і проносних, якщо ви до операції використовували їх для полегшення дефекації. Не слід користуватися туалетним папером, застосовуйте марлеві серветки або підмивайтеся прохолодною водою.

Для якнайшвидшого загоєння рани і знеболення, рекомендується 2 рази на день приймати сидячі ванночки з відваром ромашки або розчином марганцівки. Процедуру проводити не більше 15 хвилин, після чого промокнути промежину марлевою серветкою. Ванночки стимулюють загоєння рани, оскільки покращується кровообіг в області ануса, а рана очищається.

Не рекомендується протягом трьох місяців після операції займатися важкою фізичною працею. Відмовитися від катання на велосипеді, тривалої поїздки на автомобілі, сидіння перед телевізором. Найкраще присвятити цей час неспішним прогулянкам на свіжому повітрі.

ЗАПИШІТЬСЯ НА ПРИЙОМ ДО ВАШОГО ЛІКАРЯ

Завжди краще записатись на перед і бути точно впевненим, що лікар буде чекати саме на Вас. Не гайте часу, а виберіть той день, який Вам підходить.

Медичний центр у Чернівція - MedGarden

Ми створили місце, де сучасність зустрічається з досвідом і індивідуальним підходом до пацієнта. Ми пропонуємо висококваліфіковану хірургічну допомогу та новітні малоінвазивні методи лікування, ефективність яких підтверджена думками задоволених клієнтів.

© Медичний центр MedGarden

Увага! Вся інформація на цьому сайті ( фото, статті, відео) носить виключно інформаційний характер і ні при яких умовах не є публічною офертою згідно статті 641 Цивільного кодексу України. Всі права на базу данних, що відносяться до даного веб-сайту, а також вся інформація, розміщена на ньому, включаючи графічні зображення, статті, відео, фотографії належать власнику веб-сайту. Будь – яке використання інформації статей чи їх частин, фотографій, можливе тільки з вказанням прямого посилання на матеріал. Всі авторські права захищені та охороняються законом.

Copyright by MedGarden 2017-2023. All rights reserved. Designed by Kostash.Net

095 582 85 85